Delegálási szabályok - Védett nevek listája

Minden közdomain alatt védett nevek

ac email info nom sport
arpa e-mail internet ns tm
biz firm iskola nui web
co ftp mail org www
com gov mx pp  
dns ind net priv  

További, a .hu közdomain alatt védett nevek

accomodation.hu broker.hu jacht.hu pc.hu turizmus.hu
aruhaz.hu business.hu kamat.hu search.hu voip.hu
aukcio.hu butor.hu konyv.hu szabadido.hu vpn.hu
auto.hu cash.hu magazin.hu telek.hu  
befektetes.hu credit.hu oras.hu trade.hu  
house.hu orszag.hu translation.hu travel.hu  

A gov.hu védett név

A gov.hu a kormányzatnak, az államnak van fenntartva, mivel a világban a kormányzat elterjedten használja ezt a domaint. A gov.hu delegálása egy, az állam által erre kijelölt állami szervezetnek már 1996. novemberében megtörtént.

Ez lehetőséget ad a mindenkori kormányzatnak, hogy a minisztériumokat, az állami szervezeteket, állami cégeket a .gov.hu alatt jegyezze be, és maga döntse el, hogy a .gov.hu alatt kinek milyen karaktersort ad ki vagy ad át.

Járulékos előny, hogy az állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy ha egy gov.hu alatti domainnel találkoznak, akkor amögött valóban hivatalos, kormányzati szervezet, szolgáltatás, állami alapítvány vagy állami vállalat áll.

Ez növelheti az állami szervezetek által nyújtott szolgáltatások biztonságát.

Tájékoztató a védett nevekről, illetve a védett neveket tartalmazó domain nevek delegálásárólA védett név olyan speciális név, amely domain névként szabadon nem regisztrálható (pl.: ac, mail, com, ftp, www, ns, dns, mx). A védett nevek egy része nemcsak közvetlenül a .hu alatt élvez védelmet (pl. www.hu), hanem a második szintű közdomainek alatt is (pl. a www.co.hu vagy www.hotel.hu nem regisztrálhatók).

A védett nevet tartalmazó domain nevek egy részét egyáltalán nem lehet regisztrálni, más részük speciális célokra és csak különösen indokolt esetben vehetők használatba. Ilyen eset, amikor második szintű közdomainek lettek belőlük (pl. co.hu, org.hu). A nui.hu például nemzetközi javaslatra lett kialakítva, de a kezdeményezés elhalt.

A védett nevek második csoportja csak közvetlenül a .hu alatt élvez védelmet.


Tájékoztató technikai domain nevekrőlNéhány rendkívüli esetben a nyilvántartó speciális neveket használ, technikai megfontolásokból, a .hu zóna jobb és megbízhatóbb üzemeltetése érdekében.

Ilyenek például a .hu TLD egyes hiteles névszervereinek neve: a.hu, b.hu, c.hu, d.hu, e.hu.

Ezek nem a szabályzat alapján és nem regisztrátoron keresztül kerültek bejegyzésre, nincs fenntartási díjuk, sok szempontból kivételként kezelendők.
Főlap | Regisztrátorok listája | Delegálási szabályok | Meghirdetés | Keresés | Technikai ellenőrzés
Tanácsadó testület | Alternatív vitarendezés | Eseti Választottbíróság | Archívum | Egyebek | Statisztika