Ekes-e? Vajon ?

Magyar ékezetes karaktereket tartalmazó DNS nevek

Az IETF (Internet Engineering Task Force, az Internet technológiáért felelős testülete) 2003. márciusában közzétette az IDN (Internationalizing Domain Names) RFC-ket, melyek szerint a DNS nevekben nem csak az RFC1035 szerint megengedett ékezetek nélküli latin betűk használhatók, hanem más, nemzeti karakterek is. A szóban forgó RFC-k:

Ezek az RFC-k lehetővé teszik, hogy - többek között - magyar ékezetes karaktereket is használjunk domain nevekben.

Az RFC-k szerint a zónákba továbbra is ékezetek nélküli nevek kerülnek, amikké a bővebb karakterkészletet használó nevet már az alkalmazás szintjén átalakítjuk. Ezt nevezik ACE-nak (Ascii Compatible Encoding).

Az ékezetes domain nevek használatához az szükséges, hogy az adott internetes alkalmazás (pl. web böngésző, levelező, telnet, ssh stb.) tartalmazza az átkódolási képességet, kiegészítést. A 2004. óta fejlesztett programok ezt az új szabványt már rendszerint támogatják. Világosan kell látni, hogy ha az ékezetes domain név regisztrálva is van a domain név rendszerben, ékezetes domain névvel csak azok a felhasználók tudnak például weblapot elérni a böngészővel, vagy csak azok a felhasználók tudnak például ékezetes címzéssel emailt küldeni, akiknél az alkalmazói program rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel. Ezek közül sok használja a libidn könyvtárat (http://josefsson.org/libidn/).

Zökkenőkre lehet számítani a többnyire rendszergazdák által használt olyan segédprogramok esetében, mint pl. a host vagy a dig parancs: ezen programok egy fordítási opciótól függően támogatják az IDN nevek automatikus kezelését, és ékezetes és az ACE szerint kódolt domain nevek vegyesen fordulhatnak elő.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa 2004-ben bevezette a magyar ékezetes karaktereket tartalazó domain-ok regisztrálását. Figyelemmel vagyunk nem csak a fenti RFC-kre, hanem a kövekező ajánlásokra is:

Két karakterkészletekről és kódolásról szóló fontos web hely:


Ez a web lap megmutatja, hogy egy magyar ékezetes karaktereket tartalmazó domain név milyen formában kerül a DNS zónába a fenti RFC-k szerint.

Megengedett karakterek:

Írja be az ékezetes magyar szót: